Jan Schoonhoven (1914-1994) maakt deel uit van de Nederlandse Nulbeweging. Hij start de beweging samen met de kunstenaars Armando, Jan Hendrikse en Henk Peeters.

De Nulbeweging houdt zich bezig met het maken van antikunst, waarbij traditionele schildermethodes en materialen worden verworpen en nieuwe industriële en alledaagse materialen worden omarmd. De onderliggende gedachte is hierbij dat het schilderij terug moet naar de essentie. Monochromie, herhaling en serialiteit zijn belangrijke beeldaspecten van deze kunstwerken. Schoonhoven zegt: ‘Een werk moet een objectief neutrale weergave van de werkelijkheid zijn.’ Het gaat dus om het beeld dat je daadwerkelijk ziet en niet om de externe verhalen of beeldcontext.
De Nulbeweging zet zich af tegen COBRA en de kunstwerken moeten van alle emotie en handschrift
van de kunstenaar worden ontdaan. Jan Schoonhoven werkte zijn hele leven bij de PTT en ontwikkelt zijn kunstpraktijk naast zijn baan. Deze bron van inkomsten maakte Schoonhoven onafhankelijk als kunstenaar. Bovendien zorgde het voor orde en regelmaat, dat een prettige basis vormde in zijn leven op persoonlijk vlak.
Kunst In BPD Gebouw Amsterdam 15