Over BPD Kunstcollectie

De BPD Kunstcollectie is na meer dan 45 jaar verzamelen onlosmakelijk verbonden aan de organisatie. De collectie is ontstaan om medewerkers een stimulerende werkomgeving te bieden en hen anders naar de wereld te laten kijken. Daarnaast vindt BPD het belangrijk om een maatschappelijke positie in te nemen ter ondersteuning van het culturele klimaat.
BPD Amersfoort 17
Jan Commandeur, Ver, 1993
BPD Kunstcollectie
Kunst en cultuur zijn onlosmakelijk met BPD verbonden. In 1976 is besloten om kunst te gaan verzamelen om medewerkers en stimulerende werkomgeving te bieden en kunstenaars te ondersteunen. Inmiddels bestaat de collectie uit ruim 1000 kunstwerken en is het zwaartepunt van de collectie komen te liggen op hedendaagse (inter-) nationale kunst waarin ruimte een rol speelt.

De BPD Kunstcollectie is te zien in de kantoren van BPD in Nederland en Duitsland. Daarnaast worden regelmatig werken in bruikleen gegeven aan diverse musea en kunstinstellingen.

In en om het Burgerweeshuis, het hoofdkantoor van BPD, valt de BPD Kunstcollectie samen met de architectuur. De kunstwerken worden regelmatig gewisseld maar daarnaast is er ook een aantal vaste kunstwerken te zien waaronder werken van Esther Tielemans, Paulien Oltheten, Jan van Munster en André Volten.
Kunst In BPD Gebouw Amsterdam 15
Jan Schoonhoven, Zonder titel, 1965
Verzamelbeleid

In de beginjaren van de collectie richtte het beleid zich op het volgen van ontwikkelingen in de kunst. Het resultaat is een collectie die een overzicht laat zien van werken uit de 20e en 21e eeuw, met nadruk op fundamentele schilderkunst, nieuwe figuratie, nieuwe beeldhouwkunst en neo-expressionisme.

In 2010 zijn de verzamelcriteria aangescherpt om de collectie nadrukkelijker met het bedrijf en haar medewerkers te verbinden. Uitgangspunt is het verzamelen van hedendaagse (inter-)nationale kunst waarin ruimte een rol speelt. Dit betreft werk van kunstenaars die architectuur, stedelijke en openbare ruimte in hun werk gebruiken, maar ook werk van kunstenaars die zich bezighouden met de manier waarop hun werk zich verhoudt tot de ruimte.  

Bpdkantoorenkunst 26
Susanne Kriemann, One Time One Million, 2009
Meer informatie

Heeft u vragen over een de BPD Kunstcollectie? Dan kunt u ons bellen via +31 20 3049707 of een e-mail te sturen.

Meer informatie over de BPD Kunstcollectie of over de andere activiteiten van BPD op het gebied van kunst en cultuur leest u hier.

De BPD Kunstcollectie is lid van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) en van International Association of Corporate Collections of Contemporary Art (IACCCA).