GEZIEN PARK070 - Burgerweeshuis

Vanaf donderdag 25 april is in het Burgerweeshuis de tentoonstelling GEZIEN PARK070 van kunstenaar Auke de Vries en fotograaf Piet Gispen te zien.
  • Publicatiedatum: 25 april 2024
Auke De Vries Burgerweeshuis 1
Tentoonstelling GEZIEN PARK070
GEZIEN PARK070

In het voormalig Burgerweeshuis van Aldo van Eyck presenteert beeldend kunstenaar Auke de Vries samen met fotograaf Piet Gispen de tentoonstelling GEZIEN PARK070. In de tentoonstelling staat het ontwerp- en het werkproces centraal van de sculptuur die Auke de Vries in opdracht van BPD heeft gemaakt voor de duurzame woonwijk Park070 in Leidschendam-Voorburg.

In de tentoonstelling laat Auke de Vries het model zien van het beeld dat hij maakte voor Park070. Daarnaast worden er schetsen en teksten getoond die de basis vormden voor de sculptuur. Ook wordt een unieke fotoserie van Piet Gispen getoond over de totstandkoming van de sculptuur voor Park070. Fotograaf en filmmaker Marsel Loermans maakte samen met Anton Spruit een korte film over de realisatie van het kunstwerk.

Auke De Vries Burgerweeshuis 2
Tentoonstelling GEZIEN PARK070
Auke de Vries en Piet Gispen

Auke de Vries (1937) is één van de bekendste hedendaagse beeldhouwers in Nederland. Zijn werk is op vele plaatsen in binnen- en buitenland te zien. De Vries maakt vanaf de jaren zeventig metalen sculpturen. Zijn beelden zijn lichte, abstracte constructies opgebouwd uit geometrische vormen, die lijken te zweven: lijnen, kegels, kubussen, cilinders en vlakken. Hij ‘tekent’ zo als het ware in de ruimte.

Piet Gispen (1958) is een gerenommeerd fotograaf en ontwerper gevestigd in Den Haag. Zijn werk is een diepgaande verkenning van mensen, hun omgeving en de ruimtes waarin ze leven. Hij is gespecialiseerd in portretten, documentaire fotografie, architectuurfotografie, stadsgezichten, stillevens en beeldende kunst. Vanaf jonge leeftijd is hij gepassioneerd door tekenen, schilderen en ontwerpen, waarbij hij fotografie als een verlengstuk van deze bezigheden beschouwt.

PGP7163 Auke De Vries Park 070 Definitief Auke De Vries Park 070
Kunstwerk Auke de Vries voor Park070
Opdracht aan Auke de Vries voor Park070

Tijdens de bouw van het CBS-gebouw in de jaren ’70 zijn in en rond het kantoor een aantal kunstopdrachten gerealiseerd, waaronder twee werken van Auke de Vries. BPD is in een vroeg stadium in gesprek gegaan met Auke de Vries over deze twee kunstwerken. In gezamenlijk overleg is besloten de bestaande werken niet terug te plaatsen, maar een nieuwe opdracht aan Auke de Vries te verstrekken voor Park070.

Het nieuwe kunstwerk is ontworpen in relatie tot het nieuwe plan en de bestaande omgeving in afstemming met de gemeente Leidschendam-Voorburg, de architect en de landschapsarchitect. BPD is opdrachtgever van het kunstwerk en het is door een bijdrage van het Mondriaanfonds mede mogelijk gemaakt. Op 27 juni 2023 is het kunstwerk onthuld.