Toon Verhoef

Toon Verhoef (1946) is een wereldreiziger. Hij woont in zijn jeugd al in Argentinië en Zuid-Afrika. In de jaren ´70 woont hij twee jaar in New York.

Verhoef begint elk schilderij met een tekening die hij combineert uit een serie schetsen. Hij zoekt een element uit de tekening dat hem interesseert en hij probeert hetzelfde karakter op het doek te krijgen. Dat is vaak een ingewikkelde weg want wat er op papier los en ongedwongen uitziet krijgt op het doek soms iets kunstmatigs. Daar probeert hij zich tegen te verzetten en te schilderen op dezelfde ongedwongen manier als hij tekent.

Ook het ‘fine tunen’ van de kleur is een zorgvuldig proces. Laag voor laag wordt de kleur opgezet tot het perfecte eindresultaat bereikt is. Het spanningsveld tussen het vluchtige karakter dat Verhoef toch zeer weloverwogen bepaalt, is de kracht van het werk.

Bij dit werk heeft Verhoef verschillende verfsoorten gebruikt. Voor de vlakken met horizontale lijnen gebruikte hij was waardoor deze delen een heel andere structuur hebben gekregen.

Zonder titel, 2001
Zonder titel, 2006

Kijk ook op