Teun Hocks

Teun Hocks (1947) leert al op jonge leeftijd van zijn vader fotograferen en volgt daarna een opleiding aan de kunstacademie van Breda. In zijn foto’s speelt hij zelf vaak de hoofdrol, niet uit ijdelheid maar omdat hij zichzelf het beste kan regisseren. 

Hij bouwt een decor en creëert zo een surrealistische setting. Hij begint zijn werk altijd met een schets op papier en zegt erover: ‘de tekeningen zijn verwant aan cartoons en gaan soms niet verder dan deze vorm van expressie, maar als de voorstellingen vertaald worden naar fotografie, krijgen ze een andere lading. Dan worden ze ineens schrijnend en lijkt het of de afgebeelde situatie echt is voorgevallen. Bovendien ontstaat er bij een foto meer empathie van de beschouwer met de afgebeelde man.

Blijkbaar zijn we nog steeds zo geconditioneerd dat we een foto meer als werkelijkheid zien dan een tekening en daar maak ik dankbaar gebruik van.’ Hocks werk niet met digitale beeldbewerking maar kleurt zijn foto’s met de hand in. Zo behoudt het beeld een uniciteit. Hij gebruikt photoshop alleen als een extra gereedschap, maar blijft met de hand de afbeelding inkleuren.

Zonder titel (vogelkooitje), 1994
Zonder titel (vogelnest), 1991

Kijk ook op