Tadashi Kawamata

De Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata (1953) krijgt in de jaren tachtig bekendheid met zijn grootschalige projecten. Deze projecten in de openbare ruimte houden het midden tussen artistieke installaties en  architectonische ingrepen. Het gegeven dat het werk van tijdelijke aard is, is een belangrijk onderwerp van het werk zelf. Kawamata ontkent het proces van verval niet en creëert zo een natuurlijk proces van opbouw en afbraak.

Het werk Project on Roosevelt Island Plan 7 (1989) is een  maquette die Kawamata maakte voor een project dat betrekking had op een vervallen ziekenhuis op Roosevelt Island in New York. Het ziekenhuis lag buiten de stad New York en werd in eerste instantie gebouwd voor mensen met de pokken.

Kawamata gebruikte voor het project materialen, die hij in de directe omgeving van de ruïne vond. Het ging Kawamata echt om het vervallen gebouw zoals het op dat moment was.  Hij zegt: ‘I wanted to make my project here before it is too late and lost to futuristic, sometimes optimistic, urban redevelopment.’  

Project on Roosevelt Island Plan 7, 1989

Kijk ook op