Sema Bekirovic

Sema Bekirovic (1977) werd geboren in Amsterdam en volgde van 1998 tot en met 2002 een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. In 2005 en 2006 was ze verbonden aan de Rijksakademie. Ze maakt foto’s, video’s, beeldhouwkunst, tekeningen en installaties waarbij de belangrijkste thema’s de veronderstelde wrijving tussen natuur en cultuur en tussen controle en het verlies van controle zijn. Ze lijkt met haar werk te experimenteren met mogelijkheid en toeval. Het zijn deze aspecten die bepalen hoe het werk zich zal ontwikkelen.

Een van haar meest bekende werken is Koet uit 2007. Bekirovic verbaasde zich over meerkoeten die hun nest bouwden met allerlei gevonden spullen. Naar aanleiding daarvan ‘voerde’ ze een paartje meerkoeten maanden lang haar persoonlijke spullen, zoals foto’s, stukjes film, oude tandenborstels en andere prullaria,  waarmee de dieren hun nest bouwden.

Dit werk bestaat uit vier houten planken. Bekirovic vond deze planken in een afgebrand huis. De planken laten de afdruk zien van de voorwerpen die op de planken stonden voordat het huis afbrandde.

Zonder titel, 2008

Kijk ook op