Sandro Chia

Sandro Chia (1946) werd geboren in Florence. Daar volgde hij een opleiding aan de kunstacademie waarna hij een aantal jaren op reis ging. Uiteindelijk vestigde hij zich voor een lange periode in New York.

Sandro Chia is een vertegenwoordiger van de Italiaanse Transavantguardia beweging. Dit is de Italiaanse versie van de neo-expressionistische beweging die zich in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw door West-Europa verspreidt. Na een lange periode waarin veel kunstenaars abstract werken, gaan de neo-expressionisten weer figuratief en traditioneel werken. Ook krijgen hun werken vaak weer een symboliek mee, iets dat volledig uit de abstracte kunst was verdwenen. Transavantguardia betekent: na de avant-garde. De modernistische avant-garde  had alleen oog voor ‘het vernieuwende’ en het objectieve. Er was geen ruimte voor interpretatie. Er waren in Europa meerdere gelijksoortige bewegingen zoals de Nieuwe Figuratie in Nederland en de Nieuwe Wilden in Duitsland. Andere kunstenaars die tot de beweging hoorden waren Mimmo Paladino en Franscesco Clemente.

Het werk van Sandro Chia bevindt zich in diverse toonaangevende collecties over de hele wereld. Zo is het onder andere te vinden in het Stedelijk Museum Amsterdam, Tate Modern in Londen en het  Museum of Modern Art (MoMA) en Metropolitan Museum in New York.

Zonder titel, 1999
Zonder titel (liggende vrouw), 1996
Zonder titel, 1983
Fratelli, 1994

Kijk ook op