Rainer Kriester

Rainer Kriester (1935-2002) was een Duitse beeldhouwer. Hij studeerde medicijnen in de DDR toen hij opgepakt werd wegens kritiek op de staat. Hij vluchtte in 1958 naar het vrije westen, liet de geneeskunde varen en studeerde in Berlijn aan de Hogeschool voor de Kunsten. Zijn werk laat overheersing van de mens zien. Vanaf 1970 hield hij zich voornamelijk nog met beeldhouwen bezig. Een groot deel van zijn werk bestaat uit sterk geabstraheerde koppen, die op allerlei manieren mond en zicht zijn ontnomen. Stekels en spijkers spelen daarbij een belangrijke rol.

De kunstenaar over zijn werk: “De geschiedenis van de mens is de geschiedenis van schendingen. De schending is mijn thema. Ik houd me met de kop bezig, met de menselijke oer-kop. [..] Wat de mens bedenkt en teweeg brengt is bekend. Dit verbijstert dagelijks de hele wereld, en het lijkt erop dat deze bedenksels op een dag de ondergang van moeder aarde zullen bewerkstelligen.

Later in zijn leven verhuisde Kriester naar Italie waar hij in 2002 in Verdone overleed. In Verdone werd een beeldenpark ingericht met 35 grote werken van zijn hand.

Zonder titel, 1997

Kijk ook op

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?