Piet Tuytel

Piet Tuytel (1956) volgde van 1975 tot 1980 de lerarenopleiding TeHaTex en was van 1980 tot en met 1982 verbonden aan de Ateliers ’63 in Haarlem. Hij heeft op veel verschillende kunstacademies les gegeven.

In het werk van Piet Tuytel nemen begrippen als "ruimtelijkheid" en "ruimte" een centrale rol in. Piet Tuytel laat zich inspireren door alledaagse voorwerpen of eenvoudig industrieel geproduceerde materialen. Aanvankelijk liepen die uiteen van pijpen en buizen tot badkuipen en stoelen. Later koos hij voor neutralere, minder inhoudelijk beladen voorwerpen en maakte hij veel gebruik van T- en H-balken waarbij hij nieuwe elementen zoals radiatoren toevoegde waar hij wandsculpturen van maakte.

Dit werk is daar een voorbeeld van. Tuytel speelt met de ruimte doordat zijn kunstwerken niet vlak zijn. Hij buigt de materialen om met bijvoorbeeld walsen of plaatst verschillende materialen over elkaar met een ruimte er tussen waardoor hij diepte creëert. Daarnaast zorgt ook het kleurgebruik voor dynamiek in zijn werken.

Zonder titel (CV-12), 2006
Zonder titel (CV rood), 2008

Kijk ook op