Lucebert

Lucebert (1924-1994) werd geboren als Lubertus Jacobus Swaanswijk. Hij was dichter, schilder, tekenaar en lithograaf. Als dichter maakte hij deel uit van verschillende dichterscollectieven en was hij de voorman van de literaire beweging de Vijftigers.

Lucebert was een ongekend veelzijdig en productief kunstenaar. Hij integreerde het dichten en de beeldende kunst. Zo bevatten zijn dichtbundels bijvoorbeeld veel tekeningen. Ook dienden zijn schilderijen en tekeningen als illustraties voor boeken van anderen. Zijn werk wordt wel figuratief-expressionistisch genoemd. Hoewel Lucebert sterk werd beïnvloed door de Cobra beweging, werkte hij niet in dezelfde abstracte stijl. De figuren zijn in de werken van Lucebert nog duidelijk te herkennen. Zijn werken geven blijk van een vrij pessimistisch wereldbeeld.

Kenmerkend voor de werken van Lucebert zijn de vreemd gevormde figuren, de donkere kleuren en grove verfstreken. Ook in dit werk, Alle schatten komen uit Afrika, komen die vormen en kleuren terug.

Alle schatten komen uit Afrika, 1985

Kijk ook op

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?