Joris Geurts

Joris Geurts (1958) werd geboren in Oss en woont en werkt in Amsterdam. Van 1977 tot 1979 volgde hij een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda en van 1979 tot 1981 aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede.

Het landschappelijke speelt een belangrijke rol in het werk van Joris Geurt. Zijn abstracte schilderijen doen denken aan een uitgestrekte weide, een bos in de schemer,  een nachtelijke sterrenhemel of een zee met ondergaande zon. Hierdoor bevat het werk van Geurts een romantische ondertoon. Hij voelt zich dan ook verbonden met de kunstenaars Caspar David Friedrich (1774-1840) en Edvard Munch (1863-1944), beiden bekend door hun imponerende werk dat inspeelt op ons gevoel voor mystiek.

Geurts werkt heel gelaagd. Hij voegt heel zorgvuldig verflagen toe aan het doek. Hij weet hiermee op het platte vlak diepte te creëren. Dit wordt ook versterkt door zijn heldere kleurgebruik en  de contrasten in licht en donker. Bij dit werk, zonder titel, maakte Geurts gebruik van twee technieken, hij schilderde de blauwe ondergrond en voegde daarna met een houtdruk het gele vlak toe.  Naast schilderijen maakt Geurts ook veel grafiek en muurschilderingen.

Zonder titel (heelal), 2002
Winter, 2004

Kijk ook op