Joep van Lieshout

Joep van Lieshout (1973) groeide op in Oss en volgde zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij staat bekend om zijn reusachtige objecten van gekleurd polyester, zoals een baarmoeder, een penis of darmen.Hij maakt objecten die zich bevinden op de grens tussen beeldende en toegepaste kunst.

Van Lieshout veroorzaakt verwarring bij de beschouwer van zijn werk doordat hij niet alleen kunst maakt om naar te kijken, maar ook om te gebruiken. Zo maakte hij in 1996 in opdracht van de SP een SoeP-mobiel, een aanhangwagen in de vorm van een tomaat van waaruit tomatensoep werd uitgedeeld.

Sinds 1995 voert hij zijn werk uit onder de naam Atelier Van Lieshout (AVL). AVL is een groep van 20 kunstenaars en medewerkers, waarmee hij samen zijn vrije werk en opdrachten uitvoert en is gevestigd in Rotterdam. Het ontwerpen en het maken van de kunstwerken vinden plaats in het atelier. Het atelier heeft verschillende afdelingen, een voor sculptuur, een voor hout, een voor metaal en een voor glasvezel.

Zonder tiel, 1998

Kijk ook op