Jan Commandeur

Jan Commandeur (1954) studeerde van 1975 tot 1977 aan de Rietveld Academie in Amsterdam en vervolgens twee jaar aan de Ateliers ’63 in Haarlem. Hij maakt abstracte schilderijen en gouaches, die aanvankelijk worden beheerst door lange, gebogen, ritmische naast elkaar geplaatste verfstreken in warme kleuren. De wervelende beweging die deze grote doeken kenmerkt, wordt nog versterkt door het robuuste gebruik van zwart.

Commandeurs schilderijen gaan over de natuur. Hij maakt abstract werk, waarin nauwelijks plaats is voor concrete landschappen, bloemen of bomen. Het zijn dan ook geen landschappen of natuurimpressies die hij schildert, maar stemmingsbeelden. Het gaat altijd over het effect dat de natuur op hem persoonlijk heeft.

Bijzondere kleurcombinaties en de afwisseling van lange brede penseelstreken en korte toetsen zorgen voor spanning in Commandeurs stemmingsbeelden. Soms brengt hij de verf ook in dikkere lagen aan met een paletmes. Opmerkelijk is dat met het veranderen van het ritme van de penseelstreken ook de glans en de reflectiekracht van de verf verandert.

Zonder titel (figuur), 1989
Ver, 1993

Kijk ook op