Gottfried Honegger

De Zwitserse kunstenaar Gottfried Honegger (1917) is opgeleid aan de Kunstgewerbeschule in Zürich en vanaf 1937 is hij als docent aan ditzelfde opleidingsinstituut verbonden. In 1958 vertrekt Honegger naar New York, waar hij als reclametekenaar gaat werken. Het vertrek naar de Verenigde Staten betekent een omslag in zijn leven.

Geïnspireerd door de hedendaagse kunst in Amerika besluit Honegger zich volledig op de autonome kunst te gaan richten. Dit resulteert in 1960 in zijn eerste solo expositie bij de gerenommeerde Martha Jackson Gallery in New York. Hij werkt in Parijs en Zurich en behoort samen met Max Bill en Richard Paul Lohse  tot de belangrijkste Zwitserse vertegenwoordigers van de zogenaamde Concrete Kunst (Art Concret). Het centrum voor de Concrete Kunst of de  geometrische abstractie ligt in Parijs, maar verbreid zich na de jaren ’50 over heel Europa.

Uitgangspunt zijn de pure materialen en de echte ruimte, en een voorliefde voor rasters, geometrische vormen en gladde oppervlakken. De kunstenaars werden vaak geïnspireerd door wetenschappelijke concepten of wiskundige formules.

Blau (Z763), 1986

Kijk ook op