Gerald van der Kaap

Gerald van der Kaap (1959) studeerde van 1978 tot en met 1980 aan de Academie voor Beeldende Kunste St. Joost in Breda en is een van de grondleggers van het gebruik van nieuwe media in de beeldende kunsten. 

Van Der Kaap begon zijn loopbaan als fotograaf en was tussen 1980 en 1986 uitgever van het tijdschrift ‘Zien’. In 1991 kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam  met de titel Hover Hover. Hij transformeerde een aantal museumzalen van het museum  tot virtuele ruimtes voor zijn werk. Hij vulde een zaal met woeste golven, liet iemand een duik nemen in een zaal vol met water en liet een vrouw zweven in het luchtledige. Hij is sinds 1993 veelgevraagd VJ in clubs over de hele wereld.

Van der Kaap gebruikt bij zijn werken een door hemzelf samengesteld beeldarchief. Zijn archief bevat beelden die hij zelf maakt of die hij vindt. Door deze afbeeldingen samen te voegen, maakt hij nieuwe beelden. Tegenwoordig maakt Van der Kaap voornamelijk mediakunst en kunst in de openbare ruimte.

 

Total Hoverty FI-20-2 (Mount Fuji), 1992

Kijk ook op