Esther Tielemans

Esther Tielemans (1976) maakt abstract werk, vaak zeer kleurrijk. Ze behoort tot een jonge generatie kunstenaars die weer abstract zijn gaan werken. Kunstenaars die in eenzelfde traditie werken zijn Jan van der Ploeg en Evi Vingerling. Het werk van Tielemans speelt met de media schilderen en beeldhouwen. Het zijn ruimtelijke objecten, maar ze gaan door hun gladde en kleurrijke oppervlakten ook heel erg over een tweedimensionale beleving.

Tielemans maakt eerst een houten skelet dat ze overgiet met een epoxy. Hierdoor krijgt ze het hyper gladde strakke oppervlakte dat tegelijkertijd de omgeving reflecteert. De eerste inspiratie voor Tielemans komt van landschappen. Ze verwerkt realistisch geschilderde landschapselementen in haar werk. Haar latere werk is veel abstracter en gaat ook over abstractere waarden als vorm en kleur.

Abstracte kunst kun je ook abstract benaderen. Hoe ver-houden de vormen zich ten opzichte van elkaar? Wat doet het materiaal? Is het glanzend? Of mat? Afstandelijk of trekt het juist heel erg aan? En hoe lopen kleuren in elkaar over? Vullen ze elkaar aan of bijten ze elkaar?

Zonder titel, 2010
Acting 9, 2008

Kijk ook op