Daniël Verkerk

Daniël Verkerk (1972) volgde van 1991 tot en met 1996 een opleiding schilderen een de Kunstacademie Constantijn Huygens in Kampen en was van 1997 tot 1999 verbonden aan de Rijksakademie in Amsterdam.

De schilderijen van Verkerk vertonen mensenmassa’s in grote zalen als parlementsgebouwen of sporthallen. Soms bezoekt hij de gebouwen, maar meestal laat hij zich inspireren door televisiebeelden. Het viel hem op dat televisiebeelden van parlementen en vergaderzalen altijd maar vanuit één bepaald punt een totaaloverzicht laten zien. Daardoor werden die beelden voor hem een soort stereotypen van het fenomeen macht. Hij bewerkt deze scènes tot een abstract spel van lijnen en kleuren. Opvallen aan de schilderijen van Verkerk is het verfgebruik. Hij brengt de verf in dikke lagen aan op het doek. Van dichtbij lijken het slecht dikke klodders, maar van een afstand is goed te zien hoe het werk door de verschillen in textuur en kleur heel levendig wordt.

Naast schilderijen maakt Verkerk tegenwoordig ook beelden en installaties waarbij hij veelal gebruik maakt van bewegende objecten.

Zonder titel, 1999
Parlement II, 1995

Kijk ook op