Corneille

Guillaume Cornelis Beverloo, beter bekend als Corneille (1922-2010), was een Nederlandse schilder. Hij was grotendeels autodidact, maar volgde in de jaren ’40 cursussen aan de Amsterdamse Academie. Aanvankelijk werd hij sterk beïnvloed door Picasso. Later was hij een van de oprichters van de Cobra-beweging samen met Karel Appel en Constant Nieuwenhuijs.

Cobra was een Europese kunstbeweging opgericht in 1948. De leden van Cobra keerden zich vooral tegen de kunstopleidingen, waarvan zij vonden dat die te veel het intellectualisme benadrukte. Ze wilden meer spontane kunstwerken maken, wat terug te zien is in het gebruik van de kleuren en vormen. Het naïeve en ongeschoolde van kindertekeningen sprak de kunstenaars aan. De Cobra-kunst doet daar soms ook aan denken. De Cobra-beweging heeft kort bestaan, maar desondanks een grote invloed gehad op de moderne kunst.

Corneille verhuisde in 1950 naar Parijs en maakte veel reizen die een duidelijke invloed hadden op zijn werk. Vanaf 1960 keerde hij terug naar de figuratieve kunst waarbij hij voornamelijk vrouwen, vogels en bloemen als onderwerp koos. Corneille bleef de rest van zijn leven in Frankrijk wonen en overleed daar in 2010.

Zonder titel, 1989

Kijk ook op