Carolein Smit

Carolein Smit (1960) woont en werkt in Breda. Ze volgde van 1979 tot 1984 een opleiding aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Ze is begonnen met tekenen en werkte bij het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch. Ze is als keramist internationaal doorgebroken.

Smit maakt figuratieve keramieken beelden met als onderwerp mensen en dieren en maakt gebruik van thema’s uit de mythologie en Bijbelse verhalen zoals hebzucht, macht en onmacht, ijdelheid, vergankelijkheid en dood. De vaak onvolmaakte wezens hebben menselijke trekken en ogen zowel lieflijk als meedogenloos. Door de overdaad aan decoraties en de kleurrijke glazuren balanceert haar werk welbewust op de rand van kitsch.

De werken van Smit zijn minutieus gedetailleerd en kleurrijk gedecoreerd. Ze bewerkt de huid van het beeld en geeft het daarmee een ongekende transparantie en levendigheid. Een goed voorbeeld daarvan is dit werk, Aracoeli, waarbij ze honderden gaatjes in huid heeft geprikt en de kleding gedecoreerd zijn met gekleurde stenen.

Patap-Patap, 1996
Aracoeli, 2002

Kijk ook op