Awoiska van der Molen

Awoiska van der Molen (1972) studeerde architectuur en fotografie aan Academie Minerva in Groningen en bezocht daarna het Hunter College in New York. Ze vervolgde haar opleiding aan de St. Joost Akademie in Breda. Na haar afstuderen richtte Awoiska zich op plekken aan de randen van anonieme steden en sinds een jaar of drie trekt zij afgelegen natuurlandschappen in, bij voorkeur ’s nachts. Zij maakt haar werk veelal in het holst van de nacht, omdat de zintuigen dan niet verstoord worden door de prikkels van de dagelijkse stedelijke hectiek.

Het eigenhandig afdrukken van de grote fotowerken in de donkere kamer is een belangrijk onderdeel van het werkproces. Haar foto’s vormen de neerslag van haar beleving van die locaties en het territorium van zwarte tinten.

Van der Molen zegt hier zelf over: ‘De inhoud van de donkerte ligt niet voor het grijpen. Het is moeilijk doordringbaar, en het vraagt tijd om dit te ervaren. De traagheid hiervan vind ik spannend. Dat geldt voor het hele proces: tijdens het fotograferen, het maken van de prints en het aanschouwen van het uiteindelijke beeld.’

Zonder titel, 2009
Zonder titel, 2007

Kijk ook op