Armando

De kunstenaar Armando (1929) werd geboren als Herman Dirk van Dodeweerd en groeide op in Amersfoort. Hij schildert, maakt beelden en werkt ook als dichter en schrijver. Armando maakte deel uit van meerdere kunstenaarsgroepen als Liga Nieuw Beelden en samen met onder andere Jan Schoonhoven van de Nederlands Informele Groep (de informelen).

Zijn meeste werk als schilder, tekenaar en beeldhouwer voert terug naar zijn jeugd en dan met name naar de periode in de Tweede Wereldoorlog. In de bossen rond het concentratiekamp Amersfoort raakte hij onder de indruk van het geweld van de Duitsers in zijn land. Al zijn werk maakt hij rond het thema ‘de tragiek van de mens’. Zijn werk is zowel figuratief als abstract. Hij maakt gebruik van donkere kleuren en hij werkte zelfs een periode geheel in zwart-wit.

In 1998 werd in de Elleboogkerk in Amersfoort het Armando Museum geopend. Op 22 oktober 2007 brandde het museum echter volledig uit waarbij vrijwel de hele collectie evenals een deel van het documentatie-archief verloren zijn gegaan.

Waldrand, 1982-1983
Damals 1-2-03, 2003

Kijk ook op