Alphons Freijmuth

Alphons Freijmuth (1940) is een Nederlandse schilder, beeldhouwer, graficus en keramist. Hij stond samen met onder andere Reinier Lucassen in de jaren ’60 aan het begin van de Nieuwe Figuratie. De kunstenaars die tot deze stroming behoorden namen alledaagse onderwerpen als uitgangspunt om de werkelijkheid te vermommen en te vervreemden. Freijmuth is altijd in een dergelijke stijl blijven schilderen.

Hoewel Freijmuth een wilde expressionistische schildertrant met felle kleuren heeft, ontleent hij elementen aan werk van de Stijl en het constructivisme, zoals de kleurvlakken en lijnen die sterk aan Mondriaan doen denken. De onderwerpen van zijn werk zijn meestal figuurvoorstellingen, portretten, zelfportretten en naakten. Dit werk, met de titel Kamer, wijkt daar van af. Vanaf de jaren ’80 maakt Freijmuth ook sculpturen.

Het werk van Freijmuth bevindt zich onder anderen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag en het Frans Hals Museum in Haarlem alsmede in vele particuliere- en bedrijfscollecties.

Kamer, 2001

Kijk ook op