Adriana Varejão

Het werk van Adriana Varejão maakt deel uit van de deelcollectie Latijns-Amerikaanse en Spaanse kunstenaars van de BPD Kunstcollectie. Bouwfonds (nu BPD) is met de koop van twee schilderijen van de Mexicaanse kunstenaar Julio Galán in 1988 deze deelcollectie gestart. Een jaar daarvoor toonde Museum Boijmans Van Beuningen zijn werk in een groepstentoonstelling en in 1990 organiseerde het centrum voor hedendaagse kunst Witte de With (Rotterdam) een solo-expositie. Niet-Westerse kunstenaars en in het bijzonder Latijns-Amerikaanse kunstenaars stonden eind jaren tachtig in het middelpunt van de belangstelling in de Westerse wereld. Door de tentoonstellingen als ‘Imagen de Mexico’ (Frankfurt, 1987), ‘Latin American Art’ (Londen, 1989) en ‘U-ABC’ (Amsterdam, 1989) zijn Latijns-Amerikaanse kunstenaars in de jaren ’80 op de kaart gezet.

In 1992 en 1993 werd de collectie Latijns-Amerikaanse kunstenaars met respectievelijk de Argentijnse kunstenaar Guillermo Kuitca en de Mexicaanse kunstenaar Arturo Elizondo uitgebreid. In 1996 werd opnieuw een werk van Julio Galán aangekocht. Er is daarna besloten om de deelcollectie Latijns-Amerikaanse kunstenaars verder uit te bouwen. Als gevolg op de aankopen van Latijns-Amerikaanse kunstenaars werd in 1996 een eerste werk van de Spaanse kunstenaar Juan Muñoz aangekocht. Dit werd in de loop der jaren uitgebreid met andere Spaanse kunstenaars.

Veel Latijns-Amerikaanse kunstenaars hebben een herkenbare stijl. Latijns-Amerika kent een lange traditie van muurschilderingen en veel werken uit de BPD Kunstcollectie doen daar ook aan denken. De kunstwerken zijn figuratief maar hebben weinig perspectief wat ze erg vlak maakt. Daarnaast zijn ze erg kleurrijk. Ook gebruiken deze kunstenaars vaak politiek getinte onderwerpen als thema.

Na de val van generaal Franco in 1975 in Spanje bloeide de culturele sector op na lange tijd van onderdrukking mede door een actief overheid beleid. De schilders waarvan de BPD Kunstcollectie werken bezit, komen ook uit deze generatie. De werken die zij maakten zijn vaak politiek getint of maatschappij kritisch.

De BPD Kunstcollectie is de enige bedrijfscollectie in Nederland met een deelcollectie Latijns-Amerikaanse en Spaanse kunstenaars.

Hams, 1995

Kijk ook op