Corporate Offsite Dwelling A

Op zondag 11 september opent in CODA Museum Apeldoorn de tentoonstelling Corporate Offsite Dwelling A. Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van de VBCN Open, de curatorenprijs die iedere drie jaar georganiseerd wordt door de Vereniging Bedrijfscollectie Nederland (VBCN). De BPD Kunstcollectie is lid van de VCBN en geeft voor deze tentoonstelling een kunstwerk van kunstenaar Marthe Wéry in bruikleen.
  • Publicatiedatum: 9 september 2022
VBCN Open 2022
Corporate Offsite Dwelling A

De manier waarop we werken en waar we dat doen is door de coronajaren veranderd. Wat is de rol en functie van die bedrijfscollecties en wat betekent beeldende kunst voor werknemers? Jelmer Wijnstroom, winnaar van de vierde editie van de VBCN OPEN curatorenprijs, onderzoekt dit door met de tentoonstelling Corporate Offsite Dwelling A een derde werkplek te creëren in CODA Museum.

Jelmer Wijnstroom presenteert in CODA Museum niet alleen een verrassende selectie beeldende kunst uit bedrijfscollecties, maar verandert ook context en omstandigheid door naast het kantoor en de thuiswerkplek een derde werkplek in het museum te creëren. Centraal in dit concept staan vragen over de betekenis van bedrijfscollecties als de omstandigheden veranderen. Krijgt de kunst uit de bedrijfscollecties een nieuwe betekenis?

De titel van de tentoonstelling, Corporate Offsite Dwelling A, komt niet alleen voort uit ‘offsite meeting’, waarbij het uitgangspunt en streven is elkaar in een inspirerende omgeving of op een nieuwe locatie te ontmoeten zodat creativiteit gaat stromen, gesprekken anders verlopen dan aan de vergadertafel en teams uiteindelijk beter presteren. ‘Offsite’ heeft in de context van deze tentoonstelling ook betrekking op beeldende kunst uit de bedrijfscollecties die op een andere plek – offsite – dan gewoonlijk getoond wordt. Daarnaast is de tentoonstelling een ander, nieuw onderkomen voor flexwerkers en kunstliefhebbers.

Marthe Wery VBCN Open 2022
Bruikleen BPD Kunstcollectie

De BPD Kunstcollectie geeft zes kunstwerken van Marthe Wéry in bruikleen voor de tentoonstelling in CODA. Wéry was een van de belangrijkste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Haar werken vormen een voortdurende dialoog tussen kleur, textuur en ruimte waarbij ieder element het andere versterkt.

Jelmer Wijnstroom sprak met een collega, bij wie de kunstwerken op de kamer hangen. Het enthousiasme waarmee hij vertelde over de werken vormde voor Jelmer een belangrijke rede om deze werken op te nemen in de tentoonstelling.

Meer informatie

Van 11 september tot en met 4 december 2022 kun je dagelijks komen werken op een unieke plek omringd door topstukken uit Nederlandse bedrijfscollecties. Wil je een dag(deel) werken in CODA Museum Apeldoorn? Reserveer dan een hier een werkplek.