Bruiklenen Jan Roeland aan Kunsthal Rotterdam

Op zaterdag 18 maart 2017 opent in de Kunsthal de tentoonstelling ‘Jan Roeland. Een hommage (1935-2016)’. Drie werken uit de Bouwfonds Kunstcollectie zijn daarvoor in bruikleen gegeven.
  • Publicatiedatum: 18 maart 2017
Roelandj Palet
Jan Roeland, Palet en penseel, 2003
Jan Roeland

De tentoonstelling in de Kunsthal is een eerbetoon aan de vorig jaar overleden kunstenaar Jan Roeland (1935-2016). Roeland schilderde sinds de jaren zestig heel gewone, onpersoonlijke dingen zoals enveloppen, tafels, hamers, planten, eenden en vliegtuigen. De voorstellingen zijn opgezet in heldere kleuren en simpele lijnen en hebben een schijnbare eenvoud. Ze balanceren op het snijvlak van abstractie en figuratie.

Lang niet altijd is het gelijk duidelijk wat hij voor voorwerpen geschilderd heeft en is er een titel bij nodig voor de verduidelijking. Dit wordt versterkt doordat hij niet altijd natuurgetrouwe kleuren gebruikt. Planten zijn bijvoorbeeld mosterd- of witgeel; boomstammen groen of oranje.

Bruikleen Jan Roeland
‘Jan Roeland. Een hommage (1935-2016)' in de Kunsthal Rotterdam
Tentoonstelling Kunsthal

De Kunsthal presenteert een selectief beeldverhaal waarin al zijn zo herkenbare thema’s zijn opgenomen. 41 schilderijen, afkomstig uit museale collecties, bedrijfscollecties en van particulieren zijn te zien. Een hommage aan een schilder wiens kracht zit in de combinatie van onderwerp, kleurgebruik en verfhuid. Voor deze tentoonstelling zijn drie werken uit de Bouwfonds Kunstcollectie in bruikleen gegeven: Palet en penseelCompositie met planten II en Boeket.

De tentoonstelling in de Kunsthal is nog te zien tot en met 18 juni 2017. Klik hier voor meer informatie. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Jan Roeland. Een hommage’. Met teksten van Rudi Fuchs, Ina van Zyl, K.Schippers, Tijs Goldschmidt, Steven Aalders en Jan Andriesse.