Bruikleen Semâ Bekirović aan Glazen Huis

Op zaterdag 16 februari opende de tentoonstelling Reading by Osmosis in het Glazen Huis in het Amstelpark in Amsterdam. Voor deze tentoonstelling gaf de BPD Kunstcollectie een kunstwerk van Semâ Bekirović in bruikleen.
  • Publicatiedatum: 16 februari 2019
Sema Bekirovic
Semâ Bekirović, Zonder titel
Reading by Osmosis

De tentoonstelling Reading by Osmosis is een onderzoeksproject van kunstenaar en curator Semâ Bekirović. Reading by Osmosis laat uitsluitend kunstwerken zien die gemaakt zijn door niet menselijke kunstenaars, zoals dieren, de wind, bomen en andere entiteiten en processen. De nadruk ligt op kunstwerken die geïnspireerd zijn door het menselijke domein: kunstwerken die door de mens gemaakte objecten als materiaal en gereedschap gebruiken. 

Semâ, die in haar eigen werk vaak samenwerkt met natuurlijke fenomenen, neemt in deze tentoonstelling bewust afstand van haar gebruikelijke rol van kunstenaar of auteur. Als curator geeft ze slechts context aan de werken, en opent zodoende een discussie over auteurschap. Het is duidelijk dat de natuur zich maar weinig van ons aantrekt, ze staat altijd klaar om onze vertrouwde wereld op zijn kop te zetten. Verschillende natuurlijke processen gebruiken hiervoor specifieke methodes en technieken. Reading by Osmosis is een onderzoek naar de esthetiek die hieruit voortkomt; een esthetiek die ons opvallend genoeg vaak aan hedendaagse kunst doet denken. Het wordt duidelijk dat wij niet alleen de natuur interpreteren, maar de natuur op haar beurt zelf ook ons interpreteert.

Het werk Zonder titel van Bekirović uit de BPD Kunstcollectie bestaat uit vier houten planken. Ze vond deze planken in een afgebrand huis. De planken laten de afdruk zien van de voorwerpen die op de planken stonden voordat het huis afbrandde. In dit geval ziet Bekirović niet zichzelf, maar het element vuur als de maker van het werk.