Bruikleen Semâ Bekirović aan Fries Museum

Op zondag 28 april opent de tentoonstelling For Every Atom… in het Fries Museum in Leeuwarden. Voor deze tentoonstelling geeft de BPD Kunstcollectie een kunstwerk van Semâ Bekirović in bruikleen.
  • Publicatiedatum: 28 april 2024
Sema Bekirovic
For Every Atom…

In de solotentoonstelling For Every Atom… is recent en ouder wek te zien van kunstenaar Semâ Bekirović. Een groot deel van haar werk is gemaakt in samenwerking met levende organismen, waaronder dieren, planten en natuurkrachten en -verschijnselen zoals vuur, energie en zwaartekracht. Bekirović’ werk gaat dan ook over de vraag wanneer iets een kunstwerk wordt, over de status en positie van de maker en over auteurschap. In haar werk speelt Semâ Bekirović met de veronderstelde tegenstellingen tussen de wereld in het museum en de wereld daarbuiten. In het bijzonder houdt ze zich bezig met het maakproces, waarin niet alleen de hand van de kunstenaar bepalend is, maar ook een eindeloze hoeveelheid externe condities.

Zo is in het eerste deel van de tentoonstelling werk te zien dat ontstond in samenwerking met kunstenaars als meerkoeten en wilde zwijnen, maar bijvoorbeeld ook met de wind en het magnetische noorden van onze planeet. Het tweede gedeelte bestaat uit een door Bekirović gecureerde presentatie met werken van niet-menselijke kunstenaars. Deze kunstenaars hebben objecten uit het menselijke domein gebruikt als materiaal voor hun kunst, zoals een nest gemaakt van kleerhangers of een boei bedolven onder zeepokken. Zo zien we dat het niet alleen de mens is die de natuur interpreteert, maar dat ook wij onderhevig zijn aan haar interpretatie. De tentoonstelling wordt aangevuld met enkele werken uit de collectie van het Fries Museum waarop de tijd, dieren en andere krachten hun sporen hebben achtergelaten.

BPD Kunstcollectie geeft het werk Zonder titel van Bekirović in bruikleen aan het Fries Museum. Het werk bestaat uit vier houten planken. Ze vond deze planken in een afgebrand huis. De planken laten de afdruk zien van de voorwerpen die op de planken stonden voordat het huis afbrandde. In dit geval ziet Bekirović niet zichzelf, maar het element vuur als de maker van het werk.

De tentoonstelling For Every Atom… is te zien van 28 april 2024 tot in met 13 april 2025 in het Fries Museum in Leeuwarden.