Bruikleen Juan Muñoz aan Centro Botín

Het werk Raincoat Drawing (Derwish girls) van kunstenaar Juan Muñoz uit de BPD Kunstcollectie is in bruikleen gegeven aan Centro Botín in Santander (Spanje). Het werk zal vanaf 24 juni 2022 te zien zijn in de tentoonstelling ‘Juan Muñoz. Drawings 1982 – 2000’.
  • Publicatiedatum: 24 juni 2022
Munozjuan Raincoatdrawing
Tentoonstelling

‘Juan Muñoz: Drawings 1982- 2000’ is de eerste overzichtstentoonstelling van tekeningen van de Spaanse beeldhouwer Juan Muñoz (1953-2001). De tentoonstelling, geproduceerd door het Centro Botín in samenwerking met de Juan Muñoz Estate en samengesteld door Dieter Schwarz, belicht de verschillende aspecten van het werk van de kunstenaar als tekenaar en de veranderingen die zijn werk onderging gedurende ongeveer twee decennia.

Met meer dan tweehonderd werken die speciaal in bruikleen zijn gegeven door instellingen en particuliere collecties in Europa en de Verenigde Staten, brengt de tentoonstelling een ongekend aantal werken van Muñoz samen. Het biedt bezoekers een nieuwe manier om het bijzondere werk van een van Europa's belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw te ervaren. Juan Muñoz' zeer persoonlijke en raadselachtige tekeningen vertellen onvertelde verhalen in een figuratieve stijl, die in die tijd een rebellie was tegen de heersende abstracte stijl.

Juan Muñoz

Hoewel Muñoz vooral bekend is van zijn beeldhouwwerk, was hij een multidisciplinaire kunstenaar: van beeldhouwen en tekenen, tot schrijven, geluidswerken en theater. Hoewel de meeste tekeningen in Muñoz' oeuvre inderdaad op papier te vinden zijn, paste hij de techniek al heel vroeg toe op verschillende materialen, waardoor autonome tekeningen ontstonden met een sculpturale kwaliteit. Het werk Raincoat Drawing (Derwish girls) is daar een prachtig voorbeeld van. Het werk is een krijttekening gemaakt op zwarte stof.

In de context van de Europese kunst van de jaren tachtig en negentig heeft Juan Muñoz een uitzonderlijk oeuvre aan tekeningen gemaakt. Tekenen was een constante in zijn leven, waarbij hij steeds heen en weer pendelde tussen tekenen als een gedachte, een schets, tot meer uitgewerkte  tekeningen, en van tekeningen uit de vrije hand tot werken die ontstonden na projectie van beelden op doek. Als gevolg daarvan werd zijn werk op dit gebied omvangrijk. Zijn tekeningen konden deel uitmaken van sculpturale werken of als verhalende scènes worden opgevat, maar ze konden ook de vorm aannemen van autonome creaties.

Lees hier meer over de tentoonstelling